home | search | help  

>> Οργανωμένες Εκδρομές - Πακέτα<<

Μόναχο

 

   Εισαγωγή
   Προσανατολιζόμενοι
   Πότε να πάτε
   Εκδηλώσεις
   Αξιοθέατα
   Έξω από τα συνηθισμένα
   Δραστηριότητες
   Ιστορία
   Πως θα φτάσετε εκεί
   Περιπλανώμενοι

Θερμοκρασία τώρα. ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ !!!


Εκδρομές - Πακέτα


Ξενοδοχεία Online4+ aooYnui4+ aooYnui4+ aooYnui4+ aooYnui4+ aooYnui
ΗILTON MUNICH CITY

4 aooYnui4 aooYnui4 aooYnui4 aooYnui
ΗOLIDAY INN MUNICH CITY CENTER


Air Tickets - Flights


 
Μόναχο

Πατήστε εδώ για να δείτε όλες τις αναχωρήσεις για την πόλη (Μόναχο)

Ιστορία

Εποίκηση στην περιοχή του Μονάχου αναφέρεται στις Ρωμαϊκές εποχές, αλλά μόνο τον 8ο αιώνα οι Βενεδικτίνοι μοναχοί πήραν την απόφαση να βάλουν την πόλη στους χάρτες, εξού και το παρατσούκλι Μούνιχεν ή «συμφωνία των μοναχών». Τα επίσημα γενέθλια της πόλης είναι το 1158, το έτος όταν ο Αυτοκράτορας Ντιέτ στο Ασβούργο επέβαλε τον κυβερνήτη τον Χένριχ ντερ Λόουε, που δεν έζησε πολύ. Το Μόναχο πέρασε κάτω από την κυβέρνηση των Ουίτελσμπάχ το 1240 και οι ένδοξη αυτή οικογένεια βασίλευε το Μόναχο (και όλη την Βαυαρία) έως το 20ο αιώνα.
Μόναχο έγινε ο τόπος διαμονής των δουκών το 1255, και μέσα στον επόμενο αιώνα έχει επεκταθεί, οχυρωθεί και πήρε το μονοπώλιο εμπορίου αλατιού από τον Λουδοβίκο τον Βαυαρό, ιδρυτή του Άλτερ Χοφ. Τα θεμέλια για την υγιή οικονομική ανάπτυξη της πόλης ήταν βαλμένα και στα επόμενα 200 χρόνια η πόλη αναπτύχθηκε με γοργούς ρυθμούς για να γίνει πρωτεύουσα της Βαυαρίας το 1503. Το μόνο μαύρο σημείο στην ιστορία ήταν ο όλεθρος που προκάλεσε η πανούκλα που πέρασε από την πόλη μερικές φορές μέσα στα 150 χρόνια από το 1349. Σαν αποτέλεσμα τα συστήματα αποχέτευσης και υγιεινή βαθμιαία βελτιώθηκαν και το 1505 ο πληθυσμός της πόλης έφτασε τους 13.500 κατοίκους.
Η Μεταρρύθμιση βρήκε ασθενή υποδοχή από τον Δούκα της Βαυαρίας τον Βιλχέλμ Δ’ και το Μόναχο παρέμεινε εξ ολοκλήρου Καθολική πόλη. Η πόλη ήταν πρωτεύουσα της Αντι-Μεταρρυθμιστικής Γερμανίας. Η αλαζονική της στάση υποβαθμίστηκε από την ανέγερση των διαδόχων της αναγέννησης που χρεοκόπησαν, όπως το Residenz (το ανάκτορο), την Κρατική Βαυαρική Βιβλιοθήκη και Michaelskirche. Το Μόναχο προσωρινά παραδόθηκε στους Σουηδούς κατά τη διάρκεια του τριανταετή πολέμου και ήταν υπό την κυβέρνηση του Χάμπσμπουργκ από το 1705-1714. Η καταστροφή της Γερμανικής βασιλικής ιεραρχίας από τον Ναπολέοντα ανέβασε το στάτους της Βαυαρίας έως κρατίδιο και διπλασίασε το μέγεθός της και το 1818 έγινε πρώτο Γερμανικό κράτος που απέκτησε γραμμένο Σύνταγμα. Ο Μαξ Τζόζεφ κηρύχθηκε ως πρώτος βασιλιάς της Βαυαρίας και χάρη σε αυτόν το Oktoberfest είναι μεγάλο γεγονός έως και σήμερα. Το 1810 έβγαλε στο δρόμο ένα τεράστιο βαρέλι για να γιορτάσει τον γάμο του γιου του, τον Πρίγκιπα τότε, Λουδοβίκο Α’. Οι κάτοικοι της πόλης προσπαθούν να τηρήσουν αυτήν την παράδοση από τότε.
Τα πράγματα άλλαξαν ραγδαία κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, με την μεταφορά του κρατικού πανεπιστημίου στο Μόναχο και την άφιξη του πρώτου Γερμανικού σιδηρόδρομου. Ο Λουδοβίκος ξεκίνησε μαζικές οικοδομήσεις που μετέτρεψαν την πρωτεύουσά του σε πολιτιστικό και καλλιτεχνικό κέντρο. Το Königsplatz, το Alte Pinakothek, το Ludwigstrasse, το Ruhmeshalle στην Theresienwiese και τμήματα από το ανάκτορο Residenz μετρούν την ιστορία τους από εκείνη την εποχή. Ο Λουδοβίκος καταστράφηκε από την απολυταρχία του, λογοκρισία του τύπου και δημόσιο ξελόγιασμα με εκείνη την θρυλική πλανεύτρα των μοναρχών, την Λόλα Μόντεζ, και το 1848 παρέδωσε το στέμμα του στον γιο του, Μαξιμιλιανό Β’, ο οποίος αναθεώρησε την βιομηχανοποίηση της πόλης. Ο τελευταίος βασιλιάς της Βαυαρίας ήταν ο αξέχαστος Λουδοβίκος Β’ (1845-86), γνωστός ως «ο τρελός βασιλιάς» για τις τάσεις της απομόνωσης που είχε και για εξωφρενική τάση να χτίζει πολυτελή κάστρα που οδήγησε το βασίλειό του σε χρεοκόπημα. Η Βαυαρία έχασε την ανεξαρτησία της όταν ο Λουδοβίκος υποστήριξε τους χαμένους στον Φράνκο-Προυσικό πόλεμο και το κράτος του τελικά απορροφήθηκε από το νέο Γερμανικό Ράιχ το 1871. Ο βασιλιάς δηλώθηκε ψυχικά μη κατάλληλος μετά από αμφισβητούμενες ψυχολογικές εξετάσεις το 1886. Συλλήφθηκε και λίγο μετά βρέθηκε νεκρός κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.
Μέχρι το τέλος του 20ου αιώνα Μόναχο είχε πάνω από μισό εκατομμύριο κατοίκους, και ταυτόχρονα το καλύτερο σύστημα ηλεκτρικού φωτισμού από οποιαδήποτε άλλη πόλη της Ευρώπης. Δημιουργικοί άνθρωποι όπως ο Καντίνσκι, Μαρκ, Κλε, Στράους, Ίμπσεν και Μαν ονόμασαν την πόλη σπίτι τους, περικυκλώνοντας την στο μποέμικο προάστιο του Σβάμπιγκ. Ο πληθυσμός του Μόναχο σχεδόν εξαλείφθηκε από την πείνα κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου και στο ζεστό μεταπολεμικό κλίμα πολιτικών διαταραχών και οικονομικού κραχ ήταν εύφορο έδαφος για τους Εθνο-Σοσιαλιστικό κίνημα του Αδόλφου Χίτλερ. Το κόμμα είχε την πρώτη του συνέλευση το 1920 στο Hofbräuhaus του Μονάχου και η πόλη στιγματίστηκε για τις επόμενες γενιές ως ο κόμβος των επιχειρήσεων του Χίτλερ από το 1933 και μετά, αφού ανάκτησε την δύναμή του σε όλη την Γερμανία. Μόλις μερικές εβδομάδες από τον ερχομό του στην εξουσία χτίστηκε το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης βορειότερα της πόλης Νταχάου και η μοίρα των Εβραίων του Μονάχου σφραγίστηκε από την νύχτα τρόμου γνωστή ως Reichskristallnach το 1938. Το Μόναχο υπέστη πολλές καταστροφές κατά τους βομβαρδισμούς από τα συμμαχικά στρατεύματα. Προς το τέλος του πολέμου σχεδόν μισή πόλη μετατράπηκε σε στάχτες. 30 Απριλίου 1945 καταλήφθηκε από τα Αμερικανικά στρατεύματα.
Στα μεταπολεμικά χρόνια, ο ιστορικός πυρήνας της πόλης αργά και με προσοχή αναδομήθηκε, ο πληθυσμός του ανέβηκε και με ανοδικές τάσεις έγινε κόμβος για τον Τύπο, μόδα, σινεμά και πατρίδα νέων εταιρειών όπως η Siemens, η BMW και φορτηγά MAN. Το μαζικό σχέδιο ανακατασκευών έφερε σαν αποτέλεσμα την Ολυμπιάδα του 1972, η διοργάνωση που ξεκίνησε σαν γιορτή, αλλά τελείωσε σαν τραγωδία όταν 11 Ισραηλινοί αθλητές δολοφονήθηκαν από τους Παλαιστίνιους τρομοκράτες.
Σήμερα, οι περισσότεροι Γερμανοί λένε πως θα ήθελαν να μένουν στο Μόναχο αν τους δινόταν αυτή η ευκαιρία. Η πόλη σε κερδίζει με το μείγμα της συντηρητικότητας και καλλιτεχνικής δονικότητας, εξέλιξη μεγάλων πόλεων και όμως προσγειωμένη ψυχαγωγία. Το 2000 ο τρόμος της σπογκώδη εγκεφαλοπάθειας πλήγωσε την γνωστή εικόνα της πόλης ως λουκάνικο-φάγων, αλλά τα μπέργκερ με φασόλια δεν αντικατέστησαν το αγαπημένο πιάτο των πολιτών του Μονάχου, το οποίο είναι λουκάνικο από συκώτι με αίμα, «Schlachtplatter», που κυριολεκτικά σημαίνει πιάτο της σφαγής).   


Σημείωση: Προσπαθούμε να κρατήσουμε την ιστοσελίδα μας ενημερωμένη. Οι πληροφορίες προσφέρονται όπως είναι ("as is") και η εταιρεία δεν αναλαμβάνει ευθύνες για κάθε απώλεια πραγμάτων, βλάβες, παρεξηγήσεις και ταλαιπωρία μεμονωμένων ταξιδιωτών που μπορεί να προκύψει λόγο των πληροφοριών αυτών. Αν ταξιδεύετε μόνοι σας, θα πρέπει να επιβεβαιώνετε τις σημαντικές πληροφορίες όπως έκδοση βίζας, ασφάλεια και υγεία, τελωνεία και μεταφορές.

DAYRISE Holidays αναλαμβάνει ευθύνες εκτέλεσης εκδρομών όπως ακριβώς αναφέρονται στα προγράμματά μας. Καθώς επίσης να σας ενημερώσει για όλα τα απαραίτητα έγγραφα, αλλά και να αναλάβει την έκδοσή των.

 
 view slideshow  

   

 

 

home | search | help