home | search | help  

>> Οργανωμένες Εκδρομές - Πακέτα<<

Χαλκίδα

 

   Εισαγωγή
   Αξιοθέατα
   Ιστορία

Θερμοκρασία τώρα. ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ !!!


Εκδρομές - Πακέτα


Ξενοδοχεία Online4+ aooYnui4+ aooYnui4+ aooYnui4+ aooYnui4+ aooYnui
ΑLMIRA MARE

4 aooYnui4 aooYnui4 aooYnui4 aooYnui
Eretria Village (Ερέτρια)
PALLINI BEACH

3 aooYnui3 aooYnui3 aooYnui
PALIRIA
PALIRIA HOTEL
Holidays In Evia(Ερέτρια)
JOHN S HOTEL
THALASSA
ALEΞ HOTEL


Air Tickets - Flights


 
Χαλκίδα

Πατήστε εδώ για να δείτε όλες τις αναχωρήσεις για την πόλη (Χαλκίδα)

Ιστορία

Η Χαλκίδα οφείλει την ονομασία της στο χαλκό, τον οποίο παρήγαν γειτονικά ορυχεία και κατεργάζονταν ευρύτερα τα μεταλλουργικά εργαστήρια της περιοχής, ενώ σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, επώνυμη της πόλης ήταν η κόρη του ποτάμιου θεού Ασωπού.
Στην περιοχή της Χαλκίδας οι ανασκαφικές έρευνες έφεραν στο φως ευρήματα που μαρτυρούν την ανθρώπινη παρουσία από τους προϊστορικούς και τους πρωτοϊστορικούς χρόνους.

Σημαντικά παλαιολιθικά ευρήματα έχουν εντοπιστεί στην Έξω Παναγίτσα και νεολιθικός οικισμός στην Αγία Ελεούσα.

Σπουδαία επίσης ευρήματα της πρωτοελλαδικής περιόδου υπάρχουν και στο Λευκαντί και στη Μάνικα, όπου μάλιστα ανασκάφηκαν 50 πρωτοελλαδικοί τάφοι και αποκαλύφθηκε η ύπαρξη μεγάλης πρωτοελλαδικής πόλης έκτασης εκατοντάδων στεμμάτων.

Πρώτοι Έλληνες κάτοικοι της Χαλκίδας και ολόκληρης της Εύβοιας είναι οι Άβαντες.

Πρόκειται για Ελληνικό φύλο που έφθασε στην Ελλάδα με τα ίδια κύματα που έφεραν τους Δαναούς.

Το όνομα των Αβάντων είναι ινδοευρωπαϊκό τόσο στη μορφή όσο και στο θέμα.

Η Χαλκίδα ήταν από τις πρώτες πόλεις των ιστορικών χρόνων που ιδρύθηκαν στην Εύβοια και αναφέρεται από τον Όμηρο ως επικεφαλής των Ευβοϊκών πόλεων που πήραν μέρος, με αρχηγό τον Ελεφήνορα, στην εκστρατεία εναντίον της Τροίας στην περίοδο της ακμής του Μυκηναϊκού κόσμου.

Χαρακτηρίζει μάλιστα ο Όμηρος τους Άβαντες γενναίους και ορμητικούς και τους περιγράφει με μακριά μαλλιά στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

Στην Αυλίδα εξάλλου και στα νερά του Ευρίπου συγκεντρώθηκε ο στόλος των Ελλήνων, για να πλεύσει εναντίον της Τροίας.

Εδώ εκτυλίχτηκε το αρχαίο δράμα που αποθανάτισε ο Ευριπίδης σε μια έξοχη τραγωδία του, την "Ιφιγένεια εν Αυλίδι".
Η Χαλκίδα υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες πόλεις- κράτη της αρχαίας Ελλάδας.

Πολίτευμα της Χαλκίδας αρχικά ήταν η βασιλεία, μετά την παρακμή της οποίας επικράτησε η αριστοκρατία.

Στη συνέχεια και στη διάρκεια της Γεωμετρικής και της Αρχαϊκής εποχής αμφισβητήθηκε το αποκλειστικό προνόμιο της αριστοκρατίας του αίματος στη νομή της εξουσίας από την ανερχόμενη τάξη των Ιπποβοτών, που αποτελούσαν την ολιγαρχία του πλούτου.

Οι δυσαρεστημένοι με τις πολιτικές ανακατατάξεις που έγιναν στην πόλη, στα πλαίσια μιας προσπάθειας για εκτόνωση της κρίσης, πήραν μέρος στους αποικισμούς που ακολούθησαν.


Το δρόμο που οδηγούσε στις νέες πατρίδες πήραν και οι φτωχοί αγρότες και βιοτέχνες, αλλά και τολμηροί έμποροι και ναυτικοί, οι οποίοι αναζητούσαν νέες αγορές και νέες πλουτοπαραγωγικές πηγές.

Οι πρώτες αποικιστικές αποστολές στάλθηκαν στη χερσόνησο, η οποία από τους Χαλκιδείς ονομάστηκε Χαλκιδική.

Άποικοι από την Χαλκίδα ήταν οι πρώτοι που έφθασαν και στην Ιταλία, όπου ίδρυσαν αποικίες, πρώτα στο νησί Πιθικούσες και ύστερα στην Κύμη της ηπειρωτικής Ιταλίας.

Αργότερα οι άποικοι της Κύμης ανέπτυξαν εμπορικές σχέσεις με τους Λατίνους, που κατοικούσαν βορειότερα.

Η Κύμη ήταν το πρώτο Ελληνικό πολιτιστικό κέντρο με το οποίο ήρθαν σε επαφή οι Ρωμαίοι.

Από τους απογόνους των Χαλκιδέων αποίκων δανείστηκαν οι Ρωμαίοι θρησκευτικές δοξασίες, ιδιαίτερα τη λατρεία του Απόλλωνα και την τέχνη της γραφής.

Έτσι διαδόθηκε στη Δύση το Χαλκιδικό αλφάβητο, που αποτέλεσε τη βάση για τη λατινική και στη συνέχεια για τις λατινογενείς γραφές.

Από κατοίκους της Γραίας μάλιστα, οι οποίοι μαζί με τους Χαλκιδείς είχαν ξεκινήσει για να ιδρύσουν αποικίες, οι Ρωμαίοι πήραν τη λέξη Graeci, με την οποία ονόμασαν ολόκληρη την Ελληνική φυλή και με την οποία ακόμη και σήμερα είναι διεθνώς γνωστή.

Άλλες αποικίες της Χαλκίδας ήταν η Ιμέρα στη Σικελία και το Ρήγιο και η Ζάγκλη στη Νότια Ιταλία.

Η αποικιστική προσπάθεια των Χαλκιδέων τους έφερε και στα παράλια της Ανατολικής Μεσογείου.

Τέλος η μεγάλη αποικιστική δραστηριότητα της πόλης έφερε σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Μεσογείου τα περίφημα Χαλκιδικά αγγεία, αμφορείς κυρίως και κρατήρες, η διακόσμηση των οποίων σε μυθολογικά θέματα.

Μετά την εκρηκτική αυτή εξάπλωση, για την οποία οι Χαλκιδείς συνεργάστηκαν με τους Ερετριείς, οι δύο πόλεις συγκρούστηκαν και μαζί μερικοί τουλάχιστον τουλάχιστον από τους συμμάχους τους.

Βασικό αίτιο του "Ληλάντιου πολέμου" ήταν η διεκδίκηση του Ληλάντιου Πεδίου, θεωρείται όμως σχεδόν βέβαιο ότι οι δύο αντίπαλοι είχαν και ευρύτερα συμφέροντα.

Στην περίοδο της κυριαρχίας του Φιλίππου πιθανόν να εγκαταστάθηκε στη Χαλκίδα Μακεδονική φρουρά, αφού οι Χαλκιδείς πολέμησαν στη Χαιρώνεια εναντίον του.

Στην πόλη της Χαλκίδας εξάλλου κατέφυγε και πέθανε ο δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, φιλόσοφος Αριστοτέλης.

Στα χρόνια των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου οι σχέσεις της Χαλκίδας με τη Μακεδονία ήταν φιλικές. Προς τιμήν μάλιστα του Δημητρίου του Πολιορκητή τελούνταν στη Χαλκίδα τα Δημήτρια.

Στην περίοδο της Ρωμαιοκρατίας οι Χαλκιδείς πολέμησαν στο πλευρό της Αχαϊκής Συμπολιτείας εναντίον των Ρωμαίων.

Γι' αυτό το 146 π.Χ., η πόλη της Χαλκίδας καταστράφηκε από τον ύπατο Μόμμιο.

Στους Βυζαντινούς χρόνους η Χαλκίδα οχυρώθηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό, για να προστατευτεί από τις βαρβαρικές επιδρομές.

Όταν ξέσπασε ο πρώτος Τουρκοβενετικός πόλεμος, η Χαλκίδα, η οποία τελούσε υπό Βενετική κατοχή, πολιορκήθηκε και αλώθηκε (1470 μ.Χ.) από τους Τούρκους.

Στην περίοδο της Ελληνικής επανάστασης του 1821 η Χαλκίδα αποτελούσε απόρθητη πύλη, εφ' όσον διέθετε και στις δύο ακτές του στενού του Ευρίπου δύο ισχυρά φρούρια, τα οποία ελέγχονταν απόλυτα από τους Τούρκους.

Οι Έλληνες προσπάθησαν να την καταλάβουν, όμως η Τουρκική φρουρά άντεξε, ακόμα και στην εξάμηνη πολιορκία του Οδ. Ανδρούτσου, τον οποίο υποστήριζαν και Ψαριανά πλοία, αποκλείοντας το φρούριο από τη θάλασσα.

Η πολιορκία λύθηκε όταν ο Τουρκικός στόλος εμφανίστηκε στον Ευβοϊκό και ενίσχυσε τη φρουρά της Χαλκίδας.

Έτσι η Χαλκίδα παρέμεινε μέχρι το τέλος του Αγώνα στα χέρια των Τούρκων.

Μετά την απελευθέρωση της χώρας η Χαλκίδα άρχισε να αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Στα πλαίσια μιας κακώς εννοούμενης εξέλιξης στο τέλος του περασμένου αιώνα κατεδαφίστηκε το τείχος και καλύφθηκε η τάφρος που περιέβαλαν το φρούριο της πόλης.

Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή η Χαλκίδα δέχθηκε ένα σημαντικό αριθμό προσφύγων από τη Ιωνία.

Στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου η Χαλκίδα γνώρισε τη Γερμανική κατοχή.

Μέσα στον αιώνα μας, έγινε πόλος έλξης πολλών πνευματικών ανθρώπων και καλλιτεχνών.

Στη Χαλκίδα έζησε και έδρασε ένας ιδιότυπος λογοτέχνης, ποιητής και πεζογράφος ο Γιάννης Σκαρίμπας, που ανήκει στη γενιά του 1930 και εμφανίστηκε στο χώρο των γραμμάτων με τη συλλογή διηγημάτων "Καημοί στο Γριπονήσι".

Στη Χαλκίδα γεννήθηκε ο Νίκος Σκαλκώτας, συνθέτης και βιολονίστας, δημιουργός με σπάνια δύναμη ενόρασης και συγκινητική καλλιτεχνική εντιμότητα.

Ο Σκαλκώτας στάθηκε ο μόνος Έλληνας συνθέτης της γενιάς του, που τόλμησε να βαδίσει ενάντια στο ρεύμα, υπηρετώντας την τέχνη του χωρίς ίχνος προσωπικής φιλοδοξίας ανοίγοντας για τη νεότερη Ελληνική και Παγκόσμια μουσική, ένα κεφάλαιο βασικής σημασίας.

Παραγνωρισμένος όσο ζούσε, γνώρισε μετά το θάνατο του ευρύτατη αναγνώριση.

Το έργο του είναι τεράστιο σε όγκο και εντελώς ώριμο. Άφησε πάνω από 150 συνθέσεις. Ξεχωρίζουν η συμφωνική εισαγωγή "Η επιστροφή του Οδυσσέα", "Τα Δέκα σκίτσα" για κουαρτέτο ή ορχήστρα εγχόρδων, "36 Ελληνικοί χοροί" για ορχήστρα κ.ά.

Η Χαλκίδα του 20ου αιώνα συνδύασε κατά τρόπο εντυπωσιακό τη βιομηχανική, την εμπορική αλλά κυρίως την τουριστική και την πολιτιστική ανάπτυξη.   


Σημείωση: Προσπαθούμε να κρατήσουμε την ιστοσελίδα μας ενημερωμένη. Οι πληροφορίες προσφέρονται όπως είναι ("as is") και η εταιρεία δεν αναλαμβάνει ευθύνες για κάθε απώλεια πραγμάτων, βλάβες, παρεξηγήσεις και ταλαιπωρία μεμονωμένων ταξιδιωτών που μπορεί να προκύψει λόγο των πληροφοριών αυτών. Αν ταξιδεύετε μόνοι σας, θα πρέπει να επιβεβαιώνετε τις σημαντικές πληροφορίες όπως έκδοση βίζας, ασφάλεια και υγεία, τελωνεία και μεταφορές.

DAYRISE Holidays αναλαμβάνει ευθύνες εκτέλεσης εκδρομών όπως ακριβώς αναφέρονται στα προγράμματά μας. Καθώς επίσης να σας ενημερώσει για όλα τα απαραίτητα έγγραφα, αλλά και να αναλάβει την έκδοσή των.

 
 view slideshow  

   

 

 

home | search | help