ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ | ΠΤΗΣΕΙΣ | ΤΑΞΙΔΙΑ | LASTMINUTE | ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ | ΜΕΛΗ | ΕΡΓΑΣΙΑ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 

STEP2 - Επιλέξτε αναχώρηση...

Αναχώρηση από: Θεσσαλονίκη

     
 
Επιλέξτε ημερομηνία αναχώρησης
Ιούλιος 2018   Αύγουστος 2018   Σεπτέμβριος 2018   Οκτώβριος 2018   Νοέμβριος 2018   Δεκέμβριος 2018  
           
Ιανουάριος 2019   Φεβρουάριος 2019   Μάρτιος 2019   Απρίλιος 2019   Μαϊος 2019   Ιούνιος 2019  
           
 
 
0ο. G ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΚΑΒΑΛΑ ΦΙΛΙΠΠΟΙ ΒΑΠΤΗΣΤΗΡΙΟ ΛΥΔΙΑΣ ΦΙΛΙΠΠΗΣΙΑΣ ΠΗΓΕΣ ΒΟΙΡΑΝΗΣ 1μέρες

0ο.

Ακολουθώντας την εθνική οδό για την Καβάλα θα ξεκινήσουμε από την ιστορική κωμόπολη Χωριστή, μόλις 5 χλμ. από τη Δράμα. Πρόκειται για έναν τόπο με ιστορία που χάνεται στους ρωμαϊκούς χρόνους. Ακόμη διακρίθηκε για την πνευματική της παράδοση, όπως αποδεικνύεται από την ίδρυση του μουσικοδραματικού συλλόγου "Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία" (1906), στενά συνδεδεμένη με την οικονομική άνθηση από τα τέλη του περασμένου αιώνα, χάρη στην καλλιέργεια και στο εμπόριο του καπνού. Εξαιτίας της εθνικής τους δράσης στο Μακεδονικό Αγώνα οι κάτοικοι αντιμετωπίστηκαν βίαια τόσο στην κατοχή του 1916-1918, όσο και σ' εκείνη του 1941-1944
Στον κεντρικό δρόμο του οικισμού με τους 2500 κατοίκους, στη θέση του χειμάρρου που χώριζε άλλοτε τον οικισμό με τα ορμητικά πολλές φορές νερά του (από εδώ και το όνομα Χωριστή), θα δούμε την εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου (1906), με έξι εικόνες του περίφημου καλλιτέχνη Κωνσταντίνου Παρθένη στο τέμπλο, αναγνωστήριο της ίδιας εποχής και νεοκλασικά κτίρια της δεκαετίας του 1920. Σήμερα η κωμόπολη συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες την Καθαρά Δευτέρα για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις με άρματα και πλήθος μεταμφιεσμένων.
Θα επιστρέψουμε στην εθνική οδό για να επισκεφθούμε μια άλλη σημαντική κωμόπολη της περιοχής, το μαρτυρικό για τις θυσίες του στους αγώνες του ελληνισμού Δοξάτο, 10 χλμ. από τη Δράμα. Στη μικρή πολιτεία, που αποτελούσε κώμη ήδη στους ρωμαϊκούς χρόνους, οι κάτοικοι γνώρισαν από το 19ο αι. μεγάλη ευημερία χάρη στην παραγωγή και στην εμπορία του καπνού και ίδρυσαν τη Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα "Οι Φίλιπποι" το 1874, όπως και μουσικοδραματικούς ομίλους. Εξαιτίας της σφαγής των κατοίκων το 1913 και των εκτελέσεων το 1941, η κωμόπολη δέχτηκε ισχυρό πλήγμα στην εξέλιξή της.

Η εποχή της ακμής για την κωμόπολη των 3500 ντόπιων κυρίως κατοίκων βρίσκεται αποτυπωμένη στα μνημεία της. Στα αναπαλαιωμένα σήμερα εκπαιδευτήρια του 1908-1910, ένα κτίριο-στολίδι που χτίστηκε από τους κατοίκους με τη βοήθεια του Μητροπολίτη Δράμας και αργότερα Σμύρνης Χρυσοστόμου, και στην τρίκλιτη βασιλική του Αγίου Αθανασίου (1867), με εικονογραφικό διάκοσμο των μέσων του 19ου αι. από λαϊκό καλλιτέχνη του Νευροκοπίου και με καμπαναριό του 1893 στον εξωτερικό χώρο. Στους κεντρικότερους δρόμους, ο επισκέπτης θα δει τα αρχοντικά του Δοξάτου από τη δεκαετία του 1920, όπως εκείνα του Βογιατζή και του Ζιγκίλη. Πρόκειται για κατοικίες με αστικά πρότυπα και πολλά διακοσμητικά στοιχεία στην πρόσοψη και στην οροφή. Ήταν εξαιρετικά λειτουργικές κατασκευές, καθώς εξυπηρετούσαν συγχρόνως παραγωγικές ανάγκες, χρησιμοποιώντας το ισόγειο ως χώρο εργασίας για την επεξεργασία του καπνού.
Στις 2 Μαΐου, την ημέρα που γιορτάζει η κωμόπολη, οργανώνονται στο Δοξάτο παραδοσιακές ιπποδρομίες σε ειδική διαδρομή με τη συμμετοχή καθαρόαιμων αλόγων. Τις ιπποδρομίες που μας θυμίζουν την αγάπη των αρχαίων κατοίκων της περιοχής, των Ηδώνων, για το άλογο, παρακολουθούν χιλιάδες επισκέπτες, ενώ στον κεντρικό δρόμο στήνεται το βράδυ μοναδικό γλέντι απ' όλους τους κατοίκους με παραδοσιακή μουσική και χορούς.

Στη συνέχεια του οδοιπορικού μας θα διασχίσουμε μια από τις πλέον αναπτυσσόμενες οικονομικά κωμοπόλεις της περιοχής, τον Άγιο Αθανάσιο με 3500 κατοίκους ποντιακής και θρακιώτικης καταγωγής, που διακρίνονται τα τελευταία χρόνια για την έντονη πολιτιστική τους δραστηριότητα. Βόρεια και σε απόσταση 5 χλμ. βρίσκονται τα Κύρια, όπου είναι και η έδρα του δήμου Δοξάτου. Καπνοπαραγωγική και αυτή άλλοτε κωμόπολη, με φημισμένη ποικιλία καπνού από το 19ο αι., κατοικείται σήμερα από Μικρασιάτες πρόσφυγες που διατηρούν με σεβασμό τις παραδόσεις τους. Εκτός από τη μοναδική τους τέχνη στα μοιρολόγια, οι κάτοικοι των Κυργίων διοργανώνουν το βράδυ της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς ξεχωριστό γλέντι στα καφενεδάκια της πλατείας με παραδοσιακά όργανα και τραγούδια με σκωπτικό περιεχόμενο.

 

 
 
ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:
1.Μεταφορές με σύγχρονο κλιματιζόμενο πούλμαν
2.Αρχηγό συνοδό
3.Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης 
 
 
ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:
Γευματα Ποτά
Είσοδοι σε αρχαιολογικούς χώρους
 
 
 
Σημειώσεις:
 
 
     
 
     
<< Επιστροφή    
 
     


 
© 2006 Dayrise holidays. All Rights Reserved.